Informacje ogólne

Przedsiębiorstwo Drobiarskie Grzegorz Wyrębski jest nowoczesnym zakładem uboju i rozbioru drobiu z siedzibą w centrum Polski, w miejscowości WRÓBLEW, w województwie łódzkim. Zakład powstał w 1994 roku, a jego założycielem i zarazem właścicielem jest Grzegorz Wyrębski.

Podstawowym profilem firmy jest ubój i rozbiór tuszek drobiowych, oraz produkcja surowych wyrobów mięsnych. Dziennie nasze taśmy opuszcza 50 tys. sztuk kurcząt, co daje ok. 100 ton wyrobu gotowego. W ciągu ostatnich lat zakład przeszedł ogromną modernizację. Wdrożone zostały nowoczesne technologie produkcji i pakowania produktów drobiowych gwarantujące uzyskanie najwyższej jakości wyrobów mięsnych.

Nasze wyroby sprzedajemy w całej Polsce i za granicę. Współpracujemy z wieloma hurtowniami i zakładami mięsnymi w kraju, jak również prowadzimy sprzedaż poprzez własne hurtownie i sklepy firmowe. Nasze wyroby eksportujemy do krajów Unii Europejskiej (Niemcy, Holandia, Francja, Włochy, Wielka Brytania) oraz na rynki Europy Wschodniej (Bułgaria, Rumunia).

Dynamiczny wzrost produkcji oparty jest na współpracy z hodowcami drobiu na podstawie wieloletnich umów kontraktacyjnych, co zapewnia nam ciągłość w dostawach żywca. Drób żywy pochodzi z wyspecjalizowanych ferm, dzięki czemu spełnia on najwyższe wymagania jakościowe.

Wysoka jakość i długi termin przydatności do spożycia drobiu są zapewnione dzięki zastosowaniu najwyższej klasy w pełni zautomatyzowanego procesu skubania, patroszenia, schładzania oraz ważenia. W trosce o bezpieczeństwo naszych Klientów posiadamy wdrożony system HACCP oraz standard BRC co uprawnia nas do handlu z krajami Unii Europejskiej.

Historia firmy

Początek lat 90-tych, okres przemian na rynku, skłonił nas do rozpoczęcia działalności w branży drobiarskiej.
Nasza przygoda w drobiarstwie zaczęła się od hodowli brojlera. W roku 1994 zapadła decyzja o budowie ubojni drobiu we Wróblewie. Od tej pory z każdym rokiem powiększaliśmy i modernizowaliśmy zakład chcąc znaleźć się na liście zakładów uprawnionych do handlu na rynkach Unii Europejskiej.

W 2000 roku otworzyliśmy pierwszą firmową hurtownie drobiu w Łodzi, co pozwoliło nam skuteczniej dotrzeć do klientów detalicznych. W kolejnych latach uruchomiliśmy następne 4 hurtownie (Kalisz, Sieradz, Turek, Ksawerów,) skąd nasze produkty trafiają do klientów z woj. łódzkiego, wielkopolskiego i mazowieckiego. W nich także zaopatrujemy swoje sklepy firmowe.

Szczególnym dla nas momentem był rok 2005, w którym to otrzymaliśmy fundusze z Unii Europejskiej z programu Sappart na realizację inwestycji, polegającej na wyposażeniu zakładu ubojowego w nową linię ubojową wraz z systemem chłodzenia i ważenia kurcząt oraz zakupie samochodów ciężarowych do przewozu mięsa i żywca drobiowego.

W latach 2005-2008 następował dalszy rozwój sieci sklepów firmowych oraz otwarcie nowej hurtowni drobiu w Zgierzu. Na chwile obecną posiadamy 5 własnych hurtowni drobiu i 50 firmowych sklepów drobiarskich.

W roku 2008 zakupiliśmy innowacyjną linię do przerabiania odpadów poubojowych (pierza, krwi, osadu) na nawóz organiczny, który dalej trafia do rolników z całej Polski.

W 2009 roku rozpoczęliśmy budowę nowego zakładu rozbioru i dystrybucji drobiu oraz sukcesywnie rozbudowywaliśmy własną bazę transportową. W 2010 roku nastąpiło oficjalne otwarcie zakładu rozbioru i dystrybucji drobiu.

Przyznanie w 2011 roku dotacji na modernizacje zakładu rozbioru drobiu i zakup samochodów ciężarowych pozwoliło na jeszcze sprawniejsze funkcjonowanie Ubojni Drobiu Wyrębski. Aktualnie jesteśmy jednym z niewielu zakładów z tego regionu wyposażonym w tak nowoczesne urządzenia do przetwórstwa i konfekcjonowania drobiu.